Bericht in het AD:

Vertelproject ‘Vertel mij wat’ gaat door na overlijden initiatiefneemster Paula

Charlotte Vonk tijdens 'Vertel mij wat' in Heukelum. Ze las daar een in memoriam voor, voor initiatiefneemster Paula Smit.
Charlotte Vonk tijdens ‘Vertel mij wat’ in Heukelum. Ze las daar een in memoriam voor, voor initiatiefneemster Paula Smit.© COR DE KOCK

Haar gezondheid ging al achteruit toen Paula Smit begon met ‘Vertel mij wat’. Het project gaat door nu de initiatief- neemster er niet meer is. ,,Ik zal haar stem missen.”Levien Vermeer 31-05-19, 20:25 

Uit het leven gegrepen en niet voorgelezen, maar spontaan verteld. Dat is in een notendop ‘Vertel mij wat’, een idee van Paula Smit-Raaijman (1938-2019). ,, Ze kon zelf goed vertellen, en ze bedacht dat het leuk zou zijn als je op een avond in een café verhalen zou kunnen horen van vertellers die zelf iets bijzonders hebben meegemaakt”, zo profileert het West Betuwse project zich.

Dat ‘Vertel mij wat’ in trek is, werd onlangs wederom duidelijk. Zo zat ’t Kuipertje in Heukelum eerder deze maand bomvol voor weer een editie. Dat was een heel bijzondere, omdat uitgebreid werd stilgestaan bij het overlijden van Smit op 15 april. Medewerkster Charlotte Vonk las tijdens de avond een in memoriam voor. ,,Paula had zelf meegedacht over de tekst op de rouwkaart: ‘het vogeltje is gevlogen’. En over een gedicht – vrij naar de schrijver Toon Tellegen – dat je ergens wel eens heel graag een punt achter zou willen zetten”, stelt zij.

Herinneringen

Hoewel Smits gezondheid achteruit ging, had ze volgens Vonk vorig jaar nog de zin en moed om ‘Vertel mij wat’ op te zetten. ,,Dat is bijzonder, omdat ze sinds drie jaar helemaal blind was. En dat viel haar, samen met een versleten heup en schouder, steeds zwaarder en zwaarder.”

Tijdens ‘Vertel mij wat’ in Heukelum haalden diverse aanwezigen herinneringen op aan de initiatiefneemster. Een creatieve duizendpoot, volgens mensen die dicht bij haar stonden. ,,Ze schreef, ze tekende, ze had een tuin waar mensen voor stil stonden. Ze kon alles, en nog goed ook”, vertelt vriendin Pepi Stapel. ,,Toen ik vijfenveertig jaar geleden in Acquoy kwam wonen, hebben we direct een toneelgroep opgericht. Daar heb ik Paula leren kennen. Ik vond het zo leuk, dat ik er een opleiding voor ging volgen. Paula bleef amateur, maar ze kon geweldig acteren. De rol van Puk in Midzomernachtdroom was haar bijvoorbeeld op het lijf geschreven. Wat zal ik haar mooie stem missen.”

‘Avontuurlijk’

Vriendin Adje Steijn, die veertig jaar tegenover Smit woonde, vult aan: ,,We waren zeer op elkaar gesteld, maar ook botsten we nogal eens. Toch bleven we altijd hetzelfde gevoel voor humor delen. Zij schreef, en ik schrijf zelf ook. Dan lazen we elkaar voor en gaven over en weer feedback.”

Dat juist Smit op het idee kwam voor ‘Vertel mij wat’, was voor bekenden dan ook geen verassing. Vonk: ,,Paula was vindingrijk en in staat zelfstandig te blijven wonen. Ze was avontuurlijk ingesteld en ging vorig jaar nog in haar eentje zwemmen in de Linge, met een touw om haar middel dat ze had vastgemaakt aan de steiger. Het is erg jammer dat ze er niet meer is, ze kon zelf ook heel goed vertellen. Ik mis haar gekke verhalen.”

https://www.ad.nl/rivierenland/vertelproject-vertel-mij-wat-gaat-door-na-overlijden-initiatiefneemster-paula~a06fafe9/