Verslag van de vertelavond in Heukelum, op 16 mei 2019

We hebben weer een prachtige vertelavond gehad, dit keer in ’t Kuipertje in Heukelum. We werden hartelijk ontvangen door Henk Kuiper, de brouwer van ’t Kuipertje.


Buiten stond een tent van LAB&KEUKEN, er werden lekkere hapjes gepresenteerd zoals brandnetel in een deegje en ingemaakte daslook.

Nadat het publiek zich binnen geïnstalleerd had, werden de eerste woorden gewijd aan Paula Smit, onze initiator, die op 15 april jl. overleden is. Daarna was het woord aan de vertellers.

Als eerste vertelde Ton Kleijn verhalen uit de oorlog, onder andere over de molenaar van “De Prins” in Buren, die op een hele slimme manier verzet pleegde. Bets den Adel vertelde daarna over een schoolhoofd uit Vuren, die hielp bij het binnenhalen van het hooi. Het verhaal was doorspekt met oude woorden, die te maken hadden met het boerenbedrijf. Het verhaal speelde zich af in 1925 en 1942.

Vervolgens was er een verhaal uit deze tijd van Fred Schwebke uit Heukelum, over een prachtige, maar ook huiveringwekkende langlauftocht op de Noordpool.

Bas van Iperen op dreef

Na de pauze was het woord aan Bas van Iperen uit Heukelum, met een hilarisch verhaal over een vergeten hond die opgehaald moest worden uit geëvacueerd gebied. Dit speelde in 1995.

Het verhaal van Leo van Nimwegen dat hierna volgde ging over hoe hij ooit in Heukelum terecht was gekomen. Er zaten een paar mooie beelden in, bijvoorbeeld over hoe hij, toen hij 10 jaar was, wegliep van huis. Hij liep naar zijn tante en oom, maar hij durfde daar niet aan te bellen. Toen liep hij maar weer naar huis, het was een tocht van drie uur heen en drie uur terug.

De laatste verteller was John vd Fluit, die vertelde over de dodenherdenking in Heukelum, en hoe de kinderen die daar gedichtjes voorlazen hem deden denken aan toen hij zelf 9 jaar oud was in de oorlog.

Luister deze verhalen binnenkort terug op onze podcast.

Geef een antwoord