Vertel Mij Wat in Weekblad West Betuwe

Vertel mij wat!

Tijdens de “Vertel mij wat”-avonden delen inwoners verhalen, die ze zelf hebben meegemaakt. De avonden vinden ongeveer vier keer per jaar plaats in steeds wisselende locaties in de gemeente West Betuwe. De verhalen zijn afwisselend hilarisch, historisch en ontroerend. Sommige verhalen worden in het Betuws dialect verteld en soms gaan de verhalen over grote historische gebeurtenissen uit onze streek. De verhalen zijn leuk voor jong en oud en ze worden ook opgenomen. Iedereen kan ze gratis luisteren via podcast, dat is een app die op bijna iedere moderne telefoon zit. 

In de eerste aflevering vertelt Ton Phillipsen over de windhoos die in 1967 door de Betuwe trok. Hij was toen pas 2,5 jaar oud, maar heeft er nog steeds herinneringen aan, juist omdat het toen zo’n enorme indruk op hem maakte. Ton woonde in die tijd in het Deilse Veld, een gebied dat door de ruilverkaveling pas net bewoonbaar was gemaakt. 

Phillipsen vertelt: “Het was een mooie zonnige dag en ik weet nog dat ik een groot deel van de middag in een plastic opblaasbadje zat, ik was ook aan het spelen met mijn zussen. Het was heet en een lome zomerdag. Later in de middag kwam er een donkere bui aan, dus we gingen allemaal naar binnen. Op een gegeven moment liep mijn vader naar boven, hij stond daar in de slaapkamer. Hij zag de windhoos ineens aankomen boven het verkeersknooppunt Deil. En die windhoos kwam recht op ons huis af! “Allemaal de kelder in”, bulderde mijn vader! We schuilden met ons hele gezin in onze pas gebouwde boerderij. De wind begon enorm te loeien en ineens was er een grote klap, de ruit in onze woonkamer verbrijzelde en vlak daarna nog meer ramen. Langs de ramen kon ik van alles voorbij zien vliegen. Het regende dakpannen. Eigenlijk duurde het niet eens zo lang, we hoorde de wind minderen en ja, dat was het.”

“Na de storm was de schade natuurlijk enorm. Het was een enorme bende, alles lag omver, overal lag glas en lagen er takken en dakpannen. Mijn vader en moeder ging al snel opruimen en wij keken toe. Ik was naar buiten gelopen en in de verte kwam de buurman aangelopen. Hij had zijn zondagse pak nog aan. Hij zag mij staan en naar gelang hij dichterbij kwam ging hij harder lopen. Op een gegeven moment stond hij pal voor mij en na een tijdje begon hij hartverscheurend te huilen. Hij pakte mij op en zei “Ton, ben jij de enige die het overleefd heeft?”. Gelukkig was mijn familie veilig in het huis, maar wat moet die man geschrokken zijn!” 

De windhoos trok daarna verder richting Tricht en heeft daar veel meer schade en slachtoffers gemaakt. Phillipsen:

“Terecht dat de aandacht voor de windhoos in Tricht veel groter was, daarover is ook veel meer bekend. Maar die storm heeft op mij, als jochie in Deil, ook een ongelofelijke indruk gemaakt”. 

Luister het hele verhaal via je gratis podcast app op je telefoon, op de website van “Vertel mij wat” lees je hoe je dat kan doen. Kijk ook op de website voor de datum van de eerstvolgende vertelavond. De “Vertel mij wat”-website is www.vertelmijwat.net